Begreppsförklaring

Det finns olika typer av tegelöverliggare och tegelbalkar som alla har sina speciella tekniska egenskaper.

Vår erfarenhet visar att man ofta kan spara stora belopp genom att optimera överliggare och tegelbalkar samt den konstruktion de ingår i. Carlsberg Bjælker™ ställer därför sin expertis till förfogande för att optimera ekonomin i valet av överliggare och tegelbalkar.


Tegelöverliggare

En spännarmerad tegelöverliggare är en prefabricerad överliggare, i 1, 2 eller 3 skift, som utöver att bära egenvikt ingår i det överliggande murverket som en del av en komposit tegelbalk.

 

Komposittegelbalk

En komposittegelbalk består av en tegelöverliggare och skift som muras på byggplatsen.  Bärförmågan beror på antalet sammanhängande skift utan genombrytning av t.ex. murpapp. Observera att tegelöverliggaren ska stöttas under murningen i enlighet med monteringsanvisningarna.

 

Prefabricerade murverksbalkar

En prefabricerad tegelbalk med egen bärförmåga kan fungera som självständig konstruktion, eventuellt belastad eller med överliggande murverk. Eftersom den prefabricerade tegelbalken är en fristående konstruktion, ingår det överliggande murverket inte i den totala styrkan och har därför ingen betydelse för bärförmågan.  På etiketten är denna balk beskriven som en "Murverksbalk".

Frågor, beräkningar och offerter

Vill du ha goda råd eller offert på en beräkning kan du kontakta våra konsulenter eller skicka relevant information direkt till Carlsberg Bjælker™.

När du skickar ritningsmaterialet digitalt är det viktigt att:

  • Materialet är i PDF-format där måtten är utsatta i ritningen, ev. kompletterat med ritningar i formatet DWG.
  • Filerna bör innehålla information om plan, snitt och fasad.
  • Övriga upplysningar kan anges i e-post eller bifogas som Word-dokument.

Skicka material eller eventuella frågor till:

E-post: carlsberg@randerstegl.dk
Telefon +45 87 11 45 11
Telefax +45 87 11 45 10

Utskrivet ritningsmaterial

Utskrivet ritningsmaterial kan skickas i kuvert till:

Randers Tegl
Carlsberg Bjælker
Tindbækvej 16
DK-8830 Tjele

 

Bygg rätt hus redan från början

Det kostar lite mer att bygga ett helmurat hus, men det är en smart investering som betalar sig i längden. Innerväggar i tegel hjälper till att reglera temperaturen i bostaden genom att ackumulera värme och kyla. 

Läs mer

Hela skandinaviens tegelleverantör sedan 1911

Hos Randers Tegl brinner vi för det goda hantverket. Vi driver ett familjeföretag och vår konstanta produktutveckling tar avstamp i över 100 års erfarenhet, yrkesstolthet och glädje i att skapa nya innovativa tegelprojekt.

Vi är stolta över att kunna erbjuda marknadens bredaste sortiment med tegelprodukter från tegelverk i Tyskland och Danmark.

Läs mer om A/S Randers Tegl

Beställ vårt nyhetsbrev

Anmäl dig och få information om nya projekt, produkter och annat intressant från Randers Tegl.

Randers Tegl Sverige AB   ·   Magasinsgatan 5   ·   541 34 Skövde   ·   T: +46 500 - 41 41 00   ·   info@randerstegl.se   |   © 2015  -  Randers Tegl A/S