Lexikon 

Har du stött på ett begrepp som du inte känner till?

Mjukstruket tegel

Mjukstruket tegel från Randers Tegl har en rustik yta som är rik på detaljer. Stenarna produceras i avancerade anläggningar, men produktionsmetoden gör att varje sten får en helt unik ytstruktur. Resultatet blir ett modernt mjukstruket tegel med de allra bästa tekniska egenskaperna, men med det klassiska och exklusiva utseendet som är karaktäristiskt för det tidiga handgjorda teglet.

Mjukstruket tegel är populärt i de flesta moderna byggnationer, men är även relevant vid renovering av befintliga byggnader. 

Vårt breda sortiment med kolbränt tegel och reducerat tegel i många färger och nyanser säkrar att du alltid hittar rätt tegel till just ditt projekt.

Handstruket tegel

Handstruket tegel från Randers Tegl tillverkas i moderna anläggningar, men utifrån klassiska principer. Tillverkningen innebär att leran kastas ner i formar. På så sätt får det handstrukna teglet en mer markant och rustik yta som ger spännande fasader med större variationer och färgspel.

Även om det handstrukna teglet tillverkas utifrån principer från klassiska hantverkstraditioner är det naturligtvis en modern produkt med fina tekniska egenskaper.

Vårt breda sortiment med tegel säkrar att du alltid hittar rätt tegel till just ditt projekt.

Blåtonat fasad- och taktegel

Blåtonat fasad- och taktegel är vanliga produkter som bränns en extra gång med mycket liten syretillförsel. Processen ger materialet ett exklusivt blåsvart färgspel. Den mörka färgen tränger igenom teglet och framhäver materialets naturliga färgspel.

Engobe

En engobe är en tunn lerblandning som sprutas ut över takstenen innan den bränns. Engober öppnar upp en helt ny värld av färgmöjligheter och används som ytbehandling av både taksten och mursten. Engoben gör produktens yta stark och motståndskraftig. Samtidigt blir stenen mycket smutsavvisande och ger färre reflektioner.

Bygg rätt hus redan från början

Det kostar lite mer att bygga ett helmurat hus, men det är en smart investering som betalar sig i längden. Innerväggar i tegel hjälper till att reglera temperaturen i bostaden genom att ackumulera värme och kyla. 

Läs mer