FÖRVERKLIGA DRÖMMEN OM EN NY TERRASS


Är du också en av dem som under de kalla vintermånaderna drömde sig tillbaka till solnedgångar och förfriskningar på hotellterrassen?  Det fina är att du med lite planering kan lägga en egen terrass på bara en helg. Du kan faktiskt spara tusentals kronor på terrassen, bara du har viljan och rätt metod. Beskrivningen av din gör-det-själv-terrass hittar du här - eller så kan du gå direkt till marktegel

Få inspiration


Först ska du hitta det rätta markteglet – som passar till huset, trädgården och hustruns feng shui. På nätet finns mängder med inspiration till både hobbyprojektet i kolonistugan och den seriösa trädgårdsarkitekten. Det finns många bra ställen att börja på, som exempel har den sociala bildtjänsten Pinterest inspirationsbilder med i princip alla typer av marktegel. Börja med sökningar som stone patio, -terrace eller -paving. Det finns även virtuella verktyg online som murogtag.dk, där det finns mängder med kombinationsalternativ för fasadtegel och marktegel. Du kan även besöka din lokala byggmarknad för att få ett mer verkligt intryck av hur materialet till din kommande terrass ser ut.

Se marktegel här

 

Skapa en projektplan


Först och främst ska din nya terrass naturligtvis placeras optimalt i förhållande till både sol- och vindförhållanden. Tänk på att solen står högre och längre under sommarmånaderna än på våren – det är avgörande för alla dina kommande solrika eftermiddagar och grillkvällar.

Innan du påbörjar ditt stora trädgårdsprojekt så måste du ha koll på marktegel, underlag, nödvändiga verktyg och frakt av materialet.

  • Klinkers eller trädgårdstegel
  • Stabilt grus
  • Sand
  • Plattvibrator
  • Kapbord
  • Frakt av material
     

Förhållandena mellan materialen beskrivs här, men som huvudregel ska man till en terrass på 50 m2 använda 7,5 – 10 m3 grus och 1,5-2 m3 sand.

KOM IHÅG DETALJERNA
 

  • Leverans fram till adressen sparar enorma mängder tid, och vid transport med släp finns viktbegränsningar att följa. Exempelvis väger 10 m3 grus 17 ton – så det blir ca 22 resor till grustaget. Utnyttja din tid effektivt istället och få ditt material fraktat till den plats där du ska använda det.

  • Ta hänsyn till nederbörden i området och hur mycket dränering som krävs för att leda bort vattnet. På så sätt undviker du att beläggningen är fuktig under lång tid, vilket kan leda till ojämnheter.

  • Tänk på att du ska ha ett fall bort från huset på minst 1 cm per meter, så att du undviker fuktskador.  Samtidigt kan du göra blomsterrabatten en tjänst.

  • Tänk på att fogsand med högt PH-värde kan missfärga tegelbeläggningar.

  • Tänk på att ha fogar mellan teglet på 2-5 mm, annars kan inte fogsanden tränga ner mellan teglet – och det kan skada kanterna när teglet utsätts för hög belastning.