PRODUKTER FÖR YTBEHANDLING


MURADE VÄGGAR KAN EFTERBEHANDLAS PÅ FLERA SÄTT. FILTNING, RAPPNING, SÄCKSKURNING OCH VATTENSKURNING ÄR BLAND DE MEST POPULÄRA METODERNA. LÄS MER OM DET HÄR.

 

RAPPNING

Murbruket påförs så tunt som möjligt med spackel.  Ytan bearbetas med en fuktig borste i diagonala rörelser. Efter behandlingen är ytan jämn och täckt med ett tunt lager murbruk med spår från borsten.

FILTNING

Ytan filtas med roterande rörelser med filtbrätte. Ett filtbrätte är beklätt med filt, därav namnet: filtning. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk. Så många tegelytor som möjligt är utan murbruk och har endast en antydan av bindemedel.

SÄCKSKURNING

Ytan bearbetas med säckväv, därav namnet säckskurning. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk. De flesta tegelytorna blir utan murbruk och har endast en antydan av bindemedel.

VATTENSKURNING

Murbruk påförs på den blanka väggen som därefter tas av med stålspackel eller mursleven. Ytan skuras med en våt tegelsten, därav namnet: vattenskurning. Stenen ska doppas i vatten med jämna mellanrum. Därmed bearbetas ytan och eventuella utsprång stöts av med skurstenen. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk.