INSPIRATION I TEGEL


DET FINNS MÅNGA FÖRDELAR MED ATT BYGGA HELMURAT, ETT HUS MED TEGEL BÅDE UTE OCH INNE. TEGEL OCH MURBRUK ÄR OORGNISKA MATERIAL SOM SÄKRAR ETT HÄLSOSAMT OCH NATURLIGT INOMHUSKLIMAT. ETT HELMURAT HUS GÖMMER INGA KEMISKA ÖVERRASKNINGAR. SE EXEMPEL PÅ INTERIÖRER MED BLANK MUR - VÄGGAR AV RÅTT TEGEL - OCH MED VATTENSKURADE VÄGGAR.


RÅTT TEGEL INNE

Väggar av rått tegel, även kallat blank mur, ger otaliga möjligheter till kreativa lösningar och enastående detaljer. Variationsmöjligheterna är stora. Se en tegelöversikt här. Och möjligheterna blir ännu fler när blankt murverk växlas med vattenskurade partier. Tegel har alla de egenskaper som kännetecknar goda naturmaterial. Lång livslängd, harmoniska färger, och tegel blir aldrig slitet och trist.

 

ELDSTÄDER OCH SPISAR

Sprakande eld i vedkubbar har alltid varit en mysig samlingspunkt. Många har också flyttat med eldstäderna in i vardagsrummet eller köket. Den öppna murade spisen har i dag på många ställen blivit avlöst av en murad eldstad med glasluckor för att uppnå större värmeeffekt. En öppen spis eller en murad eldstad håller värmen otroligt bra eftersom tegel upptar värmen och långsamt avger den till rummet långt efter att den sista glöden har slocknat.

 

TEGEL INNE I STORA BYGGNADER

Väggar av rått tegel, blank mur, används ofta i större byggnader, såsom utbildningsinstitutioner, konferensanläggningar och företagens huvudkontor. Dels för att råa tegelväggar ger spännande och snygga arkitektoniska lösningar - men i synnerhet för att tegelväggar är underhållsfria, bidrar starkt till att skapa ett bra inneklimat, är ljuddämpande och ger bra akustik samt medverkar till att säkra en stabil innetemperatur.

 

VATTENSKURADE VÄGGAR

Vattenskurning eller filtning av invändiga väggar görs med infärgad puts eller för efterbehandling med diffusionsöppen färg som t.ex. silikatfärg. Maskintegel, håltegel och spåntegel är skarpkantade och släta på den ena sidan – samtidigt som synliga spår från tillverkningen kan ses på den motsatta sidan. Vattenskurade väggar av mjukstruket tegel har en vacker yta med tydlig tegelstruktur.  Vill man ha väggarna likartade på bägge sidor, används mjukstruket tegel med 4 fasader.