Byg det gode indeklima.

FÖRDELAR MED TEGEL


OM DET ÄR FÖRSTA GÅNGEN DU BYGGER HUS ÄR DET MÅNGA SAKER ATT TA STÄLLNING TILL. MEN EN SAK ÄR SÄKER. NÄR DU ÄR FÄRDIG MED DITT NYA HUS KOMMER DU SPENDERA VÄLDIGT MYCKET TID I DET.

Det kostar lite mer att bygga ett helmurat hus, men det är en smart investering som betalar sig i längden. Innerväggar i tegel hjälper till att reglera temperaturen i bostaden genom att ackumulera värme och kyla. Under vinterhalvåret värmer väggarna medan de verkar kylande en varm sommardag. Det ger ett skönt inneklimat som även är hälsosamt att befinna sig i.

Förutom komfort får du också ekonomiska vinster när du bygger i tegel.  Helmurade bostäder är ofta mer ekonomiska och förbrukar mindre energi för uppvärmning.  Undersökningar visar också tydligt att tegel inomhus är det optimala valet för passiva hus och lågenergihus, eftersom väggarna hjälper bostadens värmesystem och absorberar den fukt som hålls inne av den effektiva klimatskärmen.

Slutligen kan man glädjas över att helmurade bostäder ofta är mer attraktiva och uppnår ett högre försäljningsvärde om bostaden ska säljas en dag  bland annat på grund av dess energi- och klimatmässiga egenskaper, men även för att helmurade bostäder alltid har förknippats med hög kvalitet.


VAD ÄR ETT HELMURAT HUS?
I ett helmurat hus är både fasader och innerväggar murade i tegel. Det ger dig fördelar som ett bra inneklimat, hållbarhet och inte minst ett högt andrahandsvärde.


STORA FÖRDELAR
En murad innervägg tål tidens tand bättre än något annat byggmaterial. Den har hög bärförmåga och minimerar risken för sprickbildning.


100% NATUR
Tegel är ett rent naturmaterial som varken belastar dig eller miljön. Tegel bränns i en så hög temperatur att allt organiskt material försvinner. 


GOD EKONIMI
Ett helmurat hus är en investering som betalar sig både på kort och på lång sikt. Merkostnaden för en murad innervägg är låg.

 


ACKUMULERING
Tegel är ett tungt material som ackumulerar värme och kyla. Det ger ett behagligt inomhusklimat och sparar energi.
 


BALANSERAD LUFTFUKTIGHET
Tegel har lätt för att absorbera fukt eftersom det har en betydligt mer diffusionsöppen yta än andra byggmaterial.
 


ALLTID TORRT OCH HÄLSOSAMT
Tegel är 100 % oorganiskt och absorberar fukt bättre än något annat byggmaterial.  Kombinationen minimerar risken för mögel och kvalster.


SSSH ...
Tegel är ett tungt byggmaterial som ger en enastående ljuddämpning mellan bostadens rum. Buller utifrån dämpas också bäst med tunga väggar.

DEN HELMURADE BOSTADEN HAR GOTT OM FÖRDELAR

Du kanske redan vet precis vad du vill ha. Eller också är du fortfarande i undersökningsfasen och söker inspiration till det perfekta hemmet för familjen. Men en sak är säker. När du är färdig med ditt nya hus kommer du spendera väldigt mycket tid i det. Faktum är att vi befinner oss inomhus upp till 90 % av vår tid. Därför är det också viktigt att ta med inomhusklimatet i beräkningarna när du planerar ditt nya hus.

Tegel är ett av de bästa materialen för inomhusbruk om du vill säkra bästa möjliga inomhusklimat för familjen. Det finns flera orsaker till detta – faktiskt så många att man kan göra en hel broschyr om hur bra det är att bo i ett helmurat hus.

I ett helmurat hus är både fasader och innerväggar murade i tegel. Det kallas också för tunga väggar, i motsats till lättare alternativ som gasbetong, gips, gipsbetong och trä.

ETT HELMURAT HUS ÄR EN SPARGRIS

Tegelväggar är det perfekta valet för moderna och energieffektiva bostäder med nya värmeinstallationer. Exempelvis är värmepumpar i kombination med golvvärme och innerväggar i tegel en smart, tekniskt genomtänkt och framtidssäkrad lösning som man snabbt tjänar in.

De tunga innerväggarna bidrar till att hålla temperaturen konstant med hjälp av deras termiska massa – samtidigt som de har förmågan att utjämna eventuella värmeskillnader vid solsken och kyla. Det är särskilt fördelaktigt i samband med moderna byggregler, där värmen i en bostad säkras med en låg, men konstant framloppstemperatur.

Under sommarhalvåret begränsar de massiva väggarna behovet av kylning och ventilation. Överskottsvärme har blivit den energieffektiva bostadens största komfortproblem, men de murade väggarna säkrar en konstant och behaglig temperatur, som också märks på energiförbrukningen.

SKAPAT FÖR LIV OCH GLADA DAGAR

Har du en gång bott i ett helmurat hus vill du aldrig mer på i något annat. Tegelväggar är som skapade för det dynamiska familjelivet, där man flyttar runt, byter rum och regelbundet möblerar om. De massiva väggarna tål dagligt slitage och slag från hela familjen. Dessutom kan du glädjas över att blanka tegelväggar är helt underhållsfria. Vattenskurade väggar är enkla att rengöra och även tunga hyllor, skåp och liknande kan enkelt fästas direkt i väggen utan att extrautrustning och specialverktyg behöver användas.

Bärkraften för en skruv i en tegelvägg är många gånger högre än i en lätt väggkonstruktion.

 

BYGG GRÖNT MED TEGEL

Tegel är ett beprövat byggmaterial som håller i hundratals år. Vi vet faktiskt inte riktigt hur länge tegel håller, för några av de äldsta tegelbyggnaderna står än idag och det kommer de nog fortsätta med länge. Sett ur det perspektivet hör tegel till de mest miljövänliga byggmaterialen på marknaden eftersom tegel alltid kommer att överleva trä, gips och andra lätta material.

Den helmurade villan har kommit för att stanna och ju mer energivänligt du vill bygga, desto mer relevant är det att överväga en helmurad villa. Då får du samtidigt nöjet att bo i en bostad som är bra både för din hälsa och din ekonomi.